Son birkaç yıl içinde pek çok çocuk ve bebekte görülen el, ayak, ağız hastalığı daha çok 5 yaş altı bebeklerde meydana gelmektedir. Hijyenin az olduğu ve yetersiz olduğu bölgelerde yoğun olarak görülen bu hastalığın tedavisi en kısa sürede yapılmalıdır.
Bebeklerde el, ayak, ağız hastalığı nedir? Ekvator bölgelerinde daha sık görülmektedir. Avuç içinde, ağızda ve ayaklarda içi su dolu baloncuklarla kendini göstermeye başlar. Her ne kadar bebeklerde çok görünse de esasen yetişkinlere de bulaşabiliyor. Bu nedenle kişilerin hijyen konusuna ekstra özen göstermelerinde fayda vardır.
Bu hastalığın en büyük tehlikesi ise bulaşıcı olmasıdır. Mevsim geçişlerinde, ilkbahar, son bahar ve yaz aylarında daha sık ortaya çıkıp, kolayca bulaşma riski mevcuttur. Bu hastalığın bulaşıp, yaygınlaşmasında koksakivirüs ve ekovirüs gibi ekvatoral virüsler enden olmaktadır.
Bebeklerde el, ayak, ağız hastalığının bulaşma riski
Bu virüs bebeklerin salyalarında, tükürüklerinde ve dışkılarında mevcuttur. Hasta olan bebeğin hapşırması veya öksürmesi gibi durumlarda başkalarına da damlacıklar yolu ile kolayca bulaşma riski taşımaktadır. Anne ve babalar ilk olarak bebeklerde el, ayak, ağız hastalığı nedir? Sorusunun yanıtını bilmeli ve bulaşma riskine karşı önlemlerini almalıdır. Özellikle hasta olan bebekle sağlıklı bireylerin yakın teması önlenmelidir. Örneğin hasta bebeğe sarılma, öpmek veya daha yakın bir temas kurmaktan kaçınılması gerekir. Öte yandan dışkı ve idrar yolu ile de son derece hızlı yayılan bu hastalıkta çocukların kreş ve okula gönderilmemesi tavsiye edilir.
Bebeklerde El, Ayak, Ağız Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalık ta tıpkı diğer bulaşıcı hastalıklar gibi bazı belirtiler ile kendini göstermektedir. Özellikle bebeklerde bu tür belirtiler mutlaka dikkate alınmalı ve hemen doktora başvurulması gerekir. Bebeklerde el, ayak, ağız hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Sorusunun yanıtı ise;
- İştahsızlık; bebeklerde bulaşıcı olarak görülen el, ayak, ağız hastalığının ilk belirtisi ve en önemli belirtisi iştahsızlıktır. Bebek bu durumda emmek istemez ve beslenmekten kaçınır.
- Kırgınlık; her zaman etrafına gülücükler saçan bebek artık kırgın ve halsiz bir durumdadır. Hasta oldukları üzerinde yer alan kırgınlık ile kolaylıkla anlaşılır.
- Ateş; ani ateş yükselmesi hastalıkta son derece tehlikelidir. Bu nedenle bebeklerdeki ateş yakından takip edilmelidir.
- Boğaz ağrısı; gribal enfeksiyon gibi boğaz bölgesinde ağrı ve acı meydana gelir. Bu durumda bebeğin yutmasında zorluk görülür.
- Sulu benekler; ellerin avuç içlerinde ve vücudun diğer bölgelerinde içi su dolu kabarcıklar meydana gelmektedir. Bu tür benekler bebeklerin ağız içinde de yer alabiliyor.
- Ağrı; daha çok içi su dolu beneklerin verdiği ağrı ve acı bebeğin ağlaması ile anlaşılır.
- Huzursuzluk; bebekler hastalık dönemlerinde son derece huzursuzdur. Sürekli ağlayarak, hastalığın belirtilerini gösterirler.
Tüm bu belirtiler mutlaka dikkate alınmalı ve derhal doktor kontrollerine gidilmesi şarttır.
Bebeklerde El, Ayak, Ağız Hastalığının Tanı Ve Tedavisi
Bebeklerde el, ayak, ağız hastalığı nedir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Sorusunun yanıtına bakacak olursak;
İlk olarak vücutta çıkan içi su dolu kırmızı benekler ile tanısı konulmaktadır. Ama bu sadece hastalığın tanısını koymak için yeterli değildir. Çünkü vücutta çıkan benekler sadece el, ayak, ağız hastalığında görülen bir durum değildir. Yani suçiçeği gibi birçok hastalıkta da aynı benekler çıkabiliyor. Bu nedenle bebeğin geniz bölgesinden alınan sürüntüler ile ve kandan alınan örnekler ile tanı net bir şekilde konulmuş olur.
Tedavisi
Bebeklerde el, ayak, ağız hastalığı nedir? Sorusundan sonra bir de tedavisi nasıl yapılır? Sorusu da pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Tedavi her bebek için aynı değildir. Bu nedenle hastalığın seyrine göre bebeklere tedavi uygulanır. Bulaşıcı olan bu hastalık pek çok bebekte hafif şekilde kendiliğinden ortadan kalkar. Ama annelerin bebeklerinin beslenmesine ve ateşine daha fazla dikkat etmeleri önerilmektedir. Hastalığın bebeği daha fazla yormaması için ise ateş düşürücü şurup, ağrı kesici ilaçlar ve boğaz acısı için spreyler kullanılır. Deri üzerinde sulu kabarcıklar ile kendini gösteren benekler için ise antibiyotik içeren kremler de kullanılabiliyor.
Ağız içinde çıkan sulu kabarcıklar bebeklerin katı gıdalarla beslenmesini zorlar. Bu nedenle yoğurt, çorba gibi kolay şekilde yutulabilecek yiyeceklerle bebekler beslenmelidir.