Bebeklerde Güvercin Parmağı Hastalığı
Bebeklerde Güvercin Parmağı Hastalığı
Güvercin parmağı hastalığı pek çok kişi tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Güvercin parmağı hastalığı ayak parmaklarının içe doğru dönük olması durumdur. Bebeklerde yetişkinlere göre daha fazla görülen bir durumdur.
Bebeklerde güvercin parmağı hastalığı, bebeklerin yürümesini etkileyen bir durumdur. Bebekler yürürken veya koşarken parmakları içe doğru döner. Ama bu durum çoğunlukla bebeklerin büyümesi ve ergenlik yaşına ulaşması ile beraber kendiliğinden ortadan kalkan bir durumdur. Fakat bazı nadir durumlarda ameliyat gerekebilir. Ameliyat gerektiği durumlarda ise doktor bununla alakalı aileleri bilgilendirmektedir.
Bebeklerde Güvercin Parmağı Hastalığının Nedenleri
Pek çok bebekte güvercin parmağı hastalığı anne karnında iken ortaya çıkmaktadır. Bunun en belirgin nedeni ise bebeğin anne rahminde sıkışmasıdır. Anne rahminde sıkışan bebeklerin parmakları içe doğru dönmektedir. Tıp dilinde metatarsus adduktus olarak adlandırılan bir hastalıktır. Bebeklerde güvercin parmağı hastalığının nedenleri ise;
- Anne rahminde dar alanda dışarıya doğu büyüyemeyen bebek parmakları içe dönük olarak büyümeye başlar. En sık görülen nedenidir.
- Bir diğer nedeni ise bebek büyümeye başladığında kaval kemiğinde yaşanan problemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani kaval kemiğinin istemsiz bir şekilde bükülerek büyümesinden kaynaklı bir şekilde ortaya çıkabiliyor.
- 3 yaşından daha büyük bebeklerde ise ortaya çıkmasının nedeni uyluk kemiğinin içeriye doğru büyüyüp gelişmesinden kaynaklı ortaya çıkabiliyor.
Bebeklerde güvercin parmağı hastalığı nedenleri tüm bu sorunlardan dolayı ortaya çıkmaktadır.
Bebeklerde Güvercin Parmağı Hastalığı Belirtileri
Bebeklerde güvercin parmağı hastalığı belirtileri mutlaka dikkate alınmalıdır. Aksi halde büyüdükçe düzelmeyen bu durum karşısında bebeklerde ilerleyen yaşlarında bir takım ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Dolayısı ile ilk olarak bebeğinizin yürüyüşüne dikkat etmeniz gerekir. Esasen bu hastalık bebeklerin yürümesi ile beraber fark edilir. Son derece sevimli bir yürüyüş ortaya çıkarsa da bebekler için tehlikeli bir durumdur. Ama hastalığın belirtileri sadece bebek yürümeye başladığı zaman değil, daha yürümeden de fark edilebiliyor. Burada en belirgin belirtilerine bakacak olursak;
- Bebeğin ayak parmakları içe doğru dönüktür. Bu durumu bebeğiniz uyurken bile fark edebilirsiniz.
- Bebeğin ayak dış kısmı hilal şeklini almıştır.
- En belirgin belirtileri ilk olarak 3 yaşından sonra ortaya çıkar. Bu yaşa kadar pek fark edilmese de 3 yaşından sonra bebeğin yürüme şeklinden anlayabilirsiniz.
- 5 yaşından sonra ise belirtiler daha fazla kendini göstermektedir. Bebeğin ayakları ve bacakları fazlaca içe dönüktür. Bu durum bebek otururken veya ayakta dururken bile rahatlıkla görülebiliyor.
- Ayaklar dışarıya dönük olur.
Tüm bu belirtiler mutlaka dikkate alınmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde bu şekilde büyümeye devam eden bebekler ilerleyen yaşlarında yürüme zorlukları ve kemik erimesi gibi çeşitli risklerle karşı karşıya kalacaktır.
Bebeklerde güvercin parmağı hastalığı bebeğin büyümesine, uzamasına veya gelişimin zarar vermez. Ayrıca her zaman kendini içe dönük bacak şekli ile de göstermez. Burada aileler bilinçli olmalı ve gereken tedavinin en kısa sürede tamamlanması gerekir.
Bebeklerde Güvercin Parmağı Hastalığı Teşhisi
Eğer bebeğinizde güvercin parmağı hastalığı olduğunu fark ederseniz doktor teşhisi için beklemeden hemen hastaneye gitmeniz tavsiye edilir. Daha sonra doktor, bir takım testler ile teşhisi yapmış olacaktır.
İlk olarak doktor bebeğin bacak şekline bakar. Eğer bacaklar v şeklinde ise bu durumda daha fazla ayrıntılı bir muayene süreci yaşanır. Bebeğin yürümesi ve ayakta durması istenir. Bu sayede sorun anlaşılır.
Öte yandan çocuğun bacakları çok hafif bir şekilde hareket ettirilerek gözlem yapılır. Burada dizlerin bükülüşü ve duruşu gözlemlenir. Doktor tüm bunların dışında X ışınları ve yine CT taramaları yaparak bebeğin tüm bacak bölgesini inceler. Bu ışınlar sayesinde bebeğin kemikleri daha net bir şekilde gözlemlenir.
Doktor bebekler için röntgen filminin çekilmesini de isteyebilir. Bu testler sonuna bebeklerde güvercin parmağı hastalığı teşhisi rahatlıkla yapılabilmektedir.
Bebeklerde Güvercin Parmağı Hastalığı Tedavisi
Bebeklerde güvercin parmağı hastalığının tedavisi için ilk olarak bacakların ve parmakların düzelmesi beklenir. Genelde bebek 6 aylık olana kadar bu durum kendiliğinden düzelecektir. Ama bebekler yürümeye başladığında hala sorun kendiliğinden düzelmiyorsa bunun için alçı tedavisi yapılabilir. Alçı tedavisi için doktorlar acele etmez. Eğer çocuk 10 yaşına geldiğinde hala problem devam ediyor ise o halde ameliyat gerekebilir.
Etiketler: Bebeklerde Güvercin Parmağı Hastalığı, Güvercin Parmağı
Haziran 24, 2022
Listeye dön