Sabahlıklı Pijama Takımı
Sabahlıklı Gecelik Takımı
4lü Lohusa Hamile Setleri
Lohusa Pijama
Lohusa Gecelik
Önden Düğmeli Pijama
Lohusa Şal
Lohusa Setleri
Tesettür Lohusa
Lohusa Emzirme Sütyeni
Lohusa Emzirme Atleti
Lohusa Hamile Külotları
Hamile Taytı
Lohusa Korseleri
Hamile Atleti
Lohusa Çamaşırları
EMZİRME ATLETİ
Organik Lohusa Çamaşırları
Lohusa Terlik Modelleri
Lohusa Tac Modelleri
Terlik Tac Modelleri
Hastane Kapı Süsü
Anne Bebek Terlik Seti
Lohusa Sepeti
İsimli Emzik Zinciri
Terlik - Taç Seti
Lohusa Şalı
İsme Özel Bebek Setleri
Bebek Kundak ve Puset
Yeni Doğan Bebek Giyim
Bebek Battaniye
Bebek Takı Yastığı
Beşik Uyku Seti
İsimli Bornoz Set
İsme Özel Bebek Tulum Setleri
İsme Özel Kundak
Bodur Fetüs Büyümesinin Nedeni Nedir? Belirtileri Nedendir?
Fetal gelişimde kısıtlılık veya gelişimde gerilik adı verilen bu rahatsızlık anneyi erken doğum problemi ile karşı karşıya getirebilir. Erken doğum riskinden öte anne karnında kayba bile neden olabilen bir sorundur. Fetüsün rahim içerisinde gelişim geriliği denilen olay normal, olması gereken ağırlığının yüzde olarak bakıldığında %10' un altında seyretmesi durumunda ortaya çıkar. Bu sorunun temelinde yatan neden nedir? Anne karnındaki gelişimin geriliği neden kaynaklanır? Bu soruların nedenlerine göz atalım.
Anne karnındaki bu gelişim geriliği, bebeğin seyrettiği zaman diliminde olması gerektiği normal şartların altında bir durum sergilemesinden dolayı kaynaklanır. Bu da gelişim göstermesi gerektiği aralıklarda bebeğin yeteri kadar gelişemediğinin göstergesidir. Gelişen teknoloji ve günümüzdeki kullanımlar doğrultusunda gerilik, bodur fetüs büyümesi gibi isimler yerine kısıtlılık ifadesi kullanılır.
Anne karnındaki her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır. Annenin özellikleri ve bebeğe kodlanan özellikler doğrultusunda bu gelişimin özellikleri bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.
Tüm bunların dâhilinde bazı bebeklerde bu tür fonksiyonlar görülmese de gelişme geriliğine dair bir bulgu çıkmasa da yapı bakımından küçük olarak dünyaya gelebiliyor. Bu durum göz önüne alındığında standart olarak hesaplanan ağırlığın ve gelişim özelliklerinin altında olan her bebek için gelişim kısıtlılığı teşhisi konulamaz.
Fetal gelişim, hamilelikte ilk 8 haftanın sonunu ve 9. hafta ile 40. hafta arasındaki döneme verilen addır.
Tüm nedenlerden ve belirtilerden dolayı erken teşhis ve müdahale yapılmaz ise bebeğin anne karnında kaybı ciddi anlamda sorunlara neden olur.
Anne karnında iken bebeğin gelişimi etkileyen olumsuz etkenler birden fazladır. Annede olan hastalıkların etkisi elbette büyüktür. Annedeki damarsal kaynaklı hastalıklar, annede yüksek tansiyon olması, kalp ile ilgili hastalıkların olması ve diyabet gibi şikâyetlerinin olması fetüsün gelişiminde etkilidir. Kısaca annede bulunan böbrek, karaciğer ve diğer kronik rahatsızlıkların hepsi bebeğin gelişimini etkiyen faktörler arasında yer alır.
Annenin hareket ve davranışları da fetüsün gelişiminde son derece etkilidir. Her ne kadar genetik yapı etkili olsa da çevresel faktörler ve annenin tutum davranışları da bu süreçte etkiler. Annenin dengeli ve düzenli beslenmesi, yetersiz besleniyor olması bunların yanı sıra zararlı alışkanlıklarının olması fetüsün gelişimini etkiler. Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddeler bebeğin anne karnındaki gelişimini olumsuz yönde etkiler. Çocukta oluşabilecek ciddi hasarlara yol açar.
Bebeğin anne karnındaki gelişim geriliği hamileliğin son zamanlarına doğru tespit edildiyse eğer bu süreçten sonra yapılacak tek şey annenin sağlığı göz önüne alınarak kontrollü ve başarılı bir şekilde bebeğin doğumunun planlanması olmalıdır. Bu sorun doğumdan önce yani doğuma uzun zaman var iken teşhis edilirse bu duruma sebep olan etkenler araştırılır ve üzerinde çalışmalar yapılır.
Tüm yapılan araştırmalar doğrultusunda sorunun kaynağı belirlendiğinde ve teşhis tam anlamıyla konulduğunda gebelik ilerlemeden anne adayına ve babaya durum bildirilir. Ebeveynlerin onayı ile gebelik sonlandırılabilir. Yapılan araştırmalarda sorun belirlenmediğinde gebeliğin devam etmesi durumunda ise sürecin neleri getireceği belli olmadığından annenin daha dikkatli olması ve hareketlerinde daha kısıtlı olması önerilir.
Gerekli önlem ve tedbirler alınarak bebek bu süreçte normalden daha fazla izlenir. NTS adı verilen test ve uygulamalara bu dönemde daha sık başvurulur. Zararlı alışkanlıkları olan anne adaylarının bu süreçte bunları bırakması gerektiği söylenir. Bu süreçte elde edilen tüm bulgular iyice araştırılıp değerlendirilerek bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için kontrollü çalışmalar yapılır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Vitrin