Ciğer Geliştirici İğne Nedir? Ve Kaçıncı Haftada Yapılır?
Anne adayları için en önemli konuların başında hiç kuşkusuz bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi durumu gelmektedir. Ama bazı sağlık problemleri nedeni ile erken doğum riskleri yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda ise bebeklerin daha sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavilerden biri de kesinlikle ciğer geliştirici iğneler olarak bilinir. Bebek için hayati öneme sahip olan ciğer geliştirici iğneler 34 haftanın altındaki bebeklerde ak ciğerlerin gelişmemesi durumunda yapılır. Ciğer geliştirici iğneler yapıldıktan 24 saat içinde anne adayına suni sancı verilerek doğum yaptırılır.
Ciğer Geliştirici İğne Ne İçin Yapılır?
Ciğer geliştirici iğne erken doğan bebekler için uygulanır. Yani bebeklerin erken doğum sırasında hala ciğerleri gelişmediği için yapılan bir iğnedir. Aksi halde erken doğum sırasında bebekte veya annede enfeksiyon, fazla kanama, bebek ölümleri gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle erken doğum riski taşıyan hamile ve bebekler için mutlaka en iyi şekilde tedavi önlemlerinin alınması şarttır.
Erken Doğuma Neden Olan Etmenler
Bazı durumlar erken doğuma neden olmaktadır. Erken doğum sırasında ise hem bebekte hem anne adayında geri dönüşü zor olan hasarlar bırakabilir. Dolayısı ile erken doğuma neden olabilecek tüm etmenler önceden tespit edilmeli ve önemlerinin en kısa sürede alınması gerekmektedir. Erken doğuma neden olan etmenlerden bazıları ise;
Anne adaylarında görülen kronik hastalıklar; bazı kronik hastalıklar erken doğumun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle tansiyon gibi durumlarda erken doğum çok sık gözlemlenmektedir. Bu nedenle hamileliğin başından itibaren anne adayının tansiyonu normal şekilde ilerlemelidir. Bunun dışında erken doğuma en çok neden olan etmenlerden biri de kesinlikle şeker hastalığıdır. Bu durum gebelik şekeri gibi hastalıklarda daha fazla gözlemlenir. Dolayısı ile anne adayının gebelik sürecinde şeker oranına daha fazla dikkat edip, diyetisyen gözleminde beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonları; erken doğuma neden olan en büyük hastalıklardan biri de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Özellikle gebeliğin son haftalarında idrar yolu enfeksiyonları çok sık görülen bir durumdur. Bu nedenle hamile bayanlarda hamileliğin son dönemlerinde sık sık idrar yolu enfeksiyonu testleri yapılmaktadır. Eğer idrar yolu enfeksiyonu gibi bir durum söz konusu ise hemen ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir.
Genital bölge enfeksiyonları; geniltal bölge enfeksiyonları da en az idrar yolu enfeksiyonları kadar zararlı bir durumdur. Bu nedenle anne adaylarının genital enfeksiyon problemlerine karşı daha duyarlı ve daha bilinçli olmaları gerekmektedir. Aksi halde erken doğum ortaya çıkabilir.
Diş enfeksiyonları; anne adayları için diş sağlıkları kesinlikle çok önemlidir. Diş bölgesinde oluşan enfeksiyonlar erken doğuma neden olmaktadır. Bu nedenle diş temizliğine ve diş sağlığına daha fazla dikkat edilmesinde fayda vardır.
Sigara; sigara bebek için ve anne adayının en büyük risklerle karşılaşmasına neden olan zararlı etmenlerden biridir. Bu nedenle hamilelik sürecinde kesinlikle sigara kullanılmaması gerekir. Aksi halde başta erken doğum gibi bebeğin ve annenin sağlık durumunu olumsuz etkileyecek durumlar ortaya çıkabiliyor.
Rahim şekil bozuklukları; bazı anne adaylarında rahim şekilde bozuklukları görülmektedir. Bu da anne adayının erken doğum yapmasındaki en büyük etmendir.
Sağlıksız beslenme; yanlış beslenme, sağlıksız beslenme ve yetersiz beslenme gibi durumlar erken doğum riskini ortaya çıkarmaktadır. Bu neden anne adayları hamileliğin ilk aylarından itibaren kesinlikle beslenmelerine daha fazla özen göstermelidir.
Aşırı kafein kullanımı; günlük hayatta sık kullanılan kafein erken doğuma neden olmaktadır. Bu nedenle hamile bayanların kafein kullanımını sınırlandırmaları gerekmektedir.
Ciğer Geliştirici İğne Faydaları
Erken doğum sırasında kullanılan ciğer geliştirici iğne bebeğin akciğer gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle doğumdan 24 saat önce doktor gözetimi altında ciğer geliştirici iğne uygulanmaktadır. Bebeğin doğduktan sonra daha rahat nefes almasını sağlayan bir iğnedir. Bu nedenle erken doğum yapacak olan anne adaylarının mutlaka ciğer geliştirici iğne hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu sayede daha doğru ve daha bilinçli bir şekilde doğum başlatılmış olacaktır. Eğer doğumu durdurma gibi bir çözüm var ise elbette ilk olarak erken doğumun önüne gecikmeye çalışılmaktadır. Bu sayede daha sağlıklı bir doğum gerçekleşmiş olur.