Sabahlıklı Pijama Takımı
Sabahlıklı Gecelik Takımı
4lü Lohusa Hamile Setleri
Lohusa Pijama
Lohusa Gecelik
Önden Düğmeli Pijama
Lohusa Şal
Lohusa Setleri
Tesettür Lohusa
Lohusa Emzirme Sütyeni
Lohusa Emzirme Atleti
Lohusa Hamile Külotları
Hamile Taytı
Lohusa Korseleri
Hamile Atleti
Lohusa Çamaşırları
EMZİRME ATLETİ
Organik Lohusa Çamaşırları
Lohusa Terlik Modelleri
Lohusa Tac Modelleri
Terlik Tac Modelleri
Hastane Kapı Süsü
Anne Bebek Terlik Seti
Lohusa Sepeti
İsimli Emzik Zinciri
Terlik - Taç Seti
Lohusa Şalı
İsme Özel Bebek Setleri
Bebek Kundak ve Puset
Yeni Doğan Bebek Giyim
Bebek Battaniye
Bebek Takı Yastığı
Beşik Uyku Seti
İsimli Bornoz Set
İsme Özel Bebek Tulum Setleri
İsme Özel Kundak
Bebeklerde böbrek genişlemesi (hidronefroz) çoğunlukla anne karnında tesbit edilir. Gebelikte uygulanan ultrason muayenesinde erkende fark edilen hidronefroz genellikle doğumdan sonra kendiliğinden geçtiği gözlemlenir. Bir kısmı ise artarak çok ciddi tablolara sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarda bazen büyük bazende küçük çaplı operasyonlar ile başarılı sonuçlar elde ediliyor.
Doğum sonrasında devam eden hidronefroz cerrahi müdahale gerekir. Bu gibi durumda olan hastaların çocuk üroloji doktoru tarafından takibe alınması ve rutin kontrollerine düzenli gelmesi gerekir.
Bebeklerde Böbrek Genişlemesi Nedir?
Bebeklerde görülen böbrek büyümesi hamilelik esnasında fark edilir. Böbreklerin genel görevi vücuttaki fazla olan su ve atıkları temizleyerek, zararlı maddelerin idrar yolu sayesinde vücuttan giderilmesini sağlıyor. Annenin hamilelik döneminde ultrason muayenesi esnasında fark edilen böbrek genişlemesi gebeliğin 20. haftasından sonra görüntülenebiliyor.
Böbrek genişlemesi fark edilen bebeklerin doğum sonrasında vakit kaybetmeden takibe alınması oldukça önemli bir durum bu sayede tedaviye hemen başlanılması sorunun başından çözüme ulaşmasını sağlıyor. Böylelikle bebeğin gelecekte oluşabilecek böbrek fonksiyon kaybı böbrekler tehdit eden bu durumun önüne geçiliyor.
Böbrek genişlemesinin birçok sebebi vardır. Veziko üreteral reflü olarak isimlendiren mesaneden böbreklere kaçan idrar böbrek genişlemesine neden olur. Bunların beraberinde böbrekle mesaneye idrar taşımakta görevli kanalın herhangi bir yerinde darlık veya tıkanıklık mesane aktivitenin bozulması durumunda böbreğin genişlemesi ve genel fonksiyonunun yapmaması sorununu ortaya çıkarıyor.
Gebelik esnasında fark edilen bu durum genellikle doğum gerçekleştikten sonra kendiliğinden geçmesi görülürken, bazı istisnai durumlarda geçmeyen rahatsızlık yakın takibe alınarak tedavi süreci başlanılıyor. Böbrek genişlemesi olan bebeklerde sık idrar enfeksiyonu geçirmesi böbreğin daha fazla hasar görmesine neden olabilir. Geçirilen enfeksiyon böbrekte çok ciddi fonksiyon kayıpları gerçekleşmesine ve bebekte büyüme ve gelişimde gerilik sorunu yaşatabiliyor. Bazen çocuklarda ileriki yaşlarında böbrek genişlemesine bağlı olarak tansiyon rahatsızlıkları ile karşılaşabilir.
Bebeklerde böbrek büyümesi rahatsızlığı tespit edildikten sonra doktorun belirlediği sıklıkla kontrollere gidilmesi önerilir. Gebeliğin 20. haftasında ultrason görüntüsü ile belirlenen böbrek genişlemesi çoğunluğu doğum esnasında ve sonrasında kendiliğinden geçerken, geçmeyen hastalarda takibe alınarak tedavi aşamaları şu şekilde belirlenir. Doğum gerçekleştikten sonra ultrason ile bebeğin böbrekleri incelenir. Sorunun şiddeti belirlenir ve 1, 3, 6 ile 12. aylarda yapılan üriner ultrasonla tetkikler planlanır.
Ultrason bulgularına bakılarak gerekli durumlarda ileri tedavi tetkikleri yapılır. Böbrek büyümesi bazıları gebelik bazıları da doğum sonrası tespit edilir. Doğum sonrasında bebeklerde şu gibi durumlar gözlemlenirse doktora başvurulması gerekir. Yeni doğmuş bebeklerin ilk yılında huzursuzluk, yeterli beslenememe, ateş, nedensiz ağlama krizleri, idrarını yaparken şiddetli ağlama, idrarda kötü koku ve kan görülürse vakit geçirmeden doktora görünmesi gerekir.
Böbrek büyümesi olan hastalarda genellikle doğum sonrası geçer ancak geçmeyen hastalarda ameliyat gerekebilir. Günümüzde tetkik yöntemlerinde ilk başlarda ultrason ile radyasyonsuz bir şekilde bebeğin canı yanmadan yapılır. Gerekli görüldüğünde sistografi, diüretikli böbrek sintigrafisi gibi yöntemlere başvurulur.
Böbrek büyümesi olan hastalarda ameliyat önerilmesi için böbreklerin durumu incelenip karar verilir. Ameliyat genellikle böbrekler tehlikede olduğu zaman fonksiyon kaybına neden olan soruna yönelik uygulanan bir cerrahi tedavidir. Uygulanan bu tedavide yüksek başarı elde ediliyor. Eğer böbrek kaybı tehlikesi yok ise takip altında olması yeterli oluyor ve ameliyata gerek kalmadan sorun gideriliyor. Hastalar da ameliyat bazen bir cerrahi işlem sonrası biterken bazı durumlarda tekrarlanması gerek olur.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Vitrin