Lohusalık ve Hamilelik Döneminde İdrar Neden Kaçırılır?
Hamilelik döneminde idrar kaçırma sorunu yaygın rastlanan bir problemdir. Hamilelikte sıklıkla idrara çıkma gayet normal bir durumdur. Buna bazen idrarı tutamama ve kaçırma eklenebilir. Bazen bu durum az kaçırma olabildiği gibi bazen de ciddi boyutta olabiliyor.
Lohusalık ve Hamilelik Döneminde İdrar Neden Kaçırılır?
Hamileliğin ilk üç ayında pek rastlanmayan bir durum olsa da idrar kaçırma dördüncü aydan sonra artış gösterebilir. Hamileliğin son aylarında daha yaygın şekilde olur. Gebelikte kadınların %50’sinde bu durum yaşanmaktadır. Genellikle hamilelik sonrasında yaşanan lohusalık döneminde bu problem ortadan kalkar fakat nadiren de olsa görülmektedir.
Hamilelik Döneminde İdrar Kaçırma Nedenleri
Hamilelikte her geçen gün büyüyen rahimin mesaneyi bastırması Mesane ile mesane boynunda bulunan sfinkterin anatomik yer değiştirme sebebi Hamilelikte artış gösteren progesteronun mesane kaslarında neden oluşturduğu gevşeme Hamilelikte yaşanan idrar kaçırma problemi genellikle hapşırma, öksürme, ani hareketler ve
egzersiz gibi mesanedeki basıncı artıran durumlar teşkil ettiğinde gerçekleşir. Buna tıp dilinde "stres inkontinans"denir. Hamilelikte nadir durumlarda aniden sıkışıp tuvalete yetişememe durumunda idrar kaçırma da meydana gelebilir. Tuvalet ihtiyacı hissedilir ve yetişmeye çalışılır fakat oturmadan birkaç damla kaçırılır. Buna da tıp dilinde "urge inkontinans"olarak adlandırılır.
Lohusalık Döneminde İdrar Kaçırma Nedenleri
Bu duruma %20-30 oranında rastlanır. Normal doğumda daha sık görüldüğü gibi sezaryen doğumda da olabilmektedir. Doğumda epidural veya spinal anestezi uygulaması yapılan kadınlarda ilk birkaç gün geçici idrar kaçırma sorunu oluşabilir. Kalıcı bir etkisi yoktur. Kegel egzersizleri hamilelik döneminde olduğu gibi lohusalık döneminde de uygulandığı zaman fayda sağlar. Bu egzersizler en az 3 ay yapılmalıdır.
İdrar Kaçırma Tedavi Şekilleri
En faydalı ve en kolay olan tedavi şekli Kegel egzersizi uygulamaktır. Evde kısa sürede öğrenilebilen ve uygulanabilen bir egzersizdir. Kendi kendinize yapılabilecek etkili ve basit bir uygulamadır.
Pelvis tabanındaki kaslar ile idrar torbası etrafındaki kasları güçlendirerek istem dışı idrar kaçırma probleminden böylelikle kurtulmuş olursunuz. Her gün düzenli ve sabırlı şekilde yapılan bu uygulama bir süre sonra etkisini gösterecektir. Genellikle etkisini 4-6 hafta
sonra göstermeye başlar. Bu nedenle oldukça sabırlı olmanız gerekmektedir.
Etiketler: lohusalık,hamilelik,lohusa,idrar kaçırma,lohusa hamile,
Nisan 05, 2019
Listeye dön